Sarcina crește adesea conștientizarea, iar multe femei adoptă produse de înfrumusețare sănătoase și naturale pentru a evita expunerea bebelușilor lor la substanțele toxice găsite în produsele cosmetice convenționale.
Cu hormonii sarcinii pielea se schimbă și devine mai sensibilă și reactivă. Optarea pentru îngrijirea organică și naturală permite evitarea perturbatorilor endocrini și a altor ingrediente controversate. Bebelușul absoarbe indirect tot ceea ce consumați: alimente sau alcool, tutun, precum și  substanțele conținute în produsele cosmetice. Unele dintre aceste substanțe sunt suspectate că sunt perturbatoare endocrine, ceea ce înseamnă că tind să perturbe sistemul nostru hormonal.
Deoarece produsele de îngrijire personală nu sunt strict reglementate, EWG (Environmental Working Group) https://www.ewg.org/who-we-are/our-mission a dezvoltat o bază de date cu peste 87.000 de produse de îngrijire personală, oferind o evaluare de siguranță pentru fiecare. Evaluarea de siguranță este generată prin referirea la ingredientele fiecărui produs cu peste 60 de baze de date de toxicitate și de reglementare.